Β’ ΤΑΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αρχές Λογιστικής 3Θ+3Ε
Αγγλικά Τομέα 
Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ
Θεωρία Τουρισμού και Εφαρμογές
Εισαγωγή στην Εφοδιαστική (Logistics)
Χρηματοπιστωτικές Συναλλαγές – Λογιστικά Φύλλα (Excel)
Στοιχεία Δικαίου (Αστικό – Εμπορικό – Εργατικό – Τουριστικό)
Οικονομικά Μαθηματικά & Στατιστική
ΣΥΝΟΛΟ23 ΩΡΕΣ

1. Αρχές Λογιστικής, θεωρία και εργαστήριο όπου τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές έννοιες της επιστήμης της λογιστικής. Βασίζεται σε λογιστικούς κανόνες και πρακτικές με τη χρήση απλών πράξεων αριθμητικής με τους οποίους οι επιχειρήσεις ενημερώνουν τα βιβλία τους ώστε να παρέχουν πλήθος πληροφοριών σε κάθε ενδιαφερόμενο, (ιδιοκτήτες, επενδυτές, κοινότητα, κράτος).

2. Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ, ανάλυση των τρόπων και τεχνικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την προώθηση των προϊόντων τους.  

Η επιχείρηση προσπαθεί να συνδυάσει ό,τι είναι απαραίτητο (ανθρώπινη εργασία, φυσικούς πόρους και κεφάλαια), προκειμένου να παραγάγει και να προσφέρει αγαθά, που ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες. Ο βασικός και πρωταρχικός της σκοπός είναι να επιβιώσει και να αποκομίσει κέρδος. Αυτό πρέπει να γίνει μέσω της ικανοποίησης των αναγκών και των επιθυμιών των μελών της κοινωνίας. Η ικανοποίηση αυτή επιτυγχάνεται με την παραγωγή και προσφορά των κατάλληλων αγαθών. Το Μάρκετινγκ (Marketing) φροντίζει να εξυπηρετούνται οι ανθρώπινες ανάγκες και, μέσω της ικανοποίησης αυτής, να επιτυγχάνονται ο βασικός και οι άλλοι στόχοι της επιχείρησης.

3. Θεωρία Τουρισμού και Εφαρμογές, Σκοποί του μαθήματος είναι αφενός να φέρει τους μαθητές και τις μαθήτριες του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας σε επαφή με εισαγωγικές έννοιες που αφορούν τον τουρισμό (αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, τουριστική συμπεριφορά, διακρίσεις και μορφές τουρισμού, είδη εναλλακτικού τουρισμού, επιπτώσεις τουρισμού, σύγχρονες τάσεις του τουριστικού φαινομένου, τουριστική συνείδηση) και αφετέρου οι μαθητές/μαθήτριες να εξοικειωθούν με πρακτικές εφαρμογές και εργαλεία Τ.Π.Ε. που σχετίζονται με την τουριστική μετακίνηση και δραστηριότητα (π.χ. ηλεκτρονικές κρατήσεις καταλυμάτων και εισιτηρίων μετακίνησης).

4. Εισαγωγή στην Εφοδιαστική (Logistics), σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν τις βασικές έννοιες της εφοδιαστικής διαχείρισης, ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο περιβάλλον εργασίας διαφόρων μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών/μαθητριών με τις βασικές επιλογές που αφορούν τα κρίσιμα ζητήματα της εφοδιαστικής, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η διαχείριση προμηθειών και αποθεμάτων, οι επιλογές αποθήκευσης, μεταφορών και δικτύων διανομής. Τέλος, επιδίωξη του μαθήματος είναι να έλθουν οι μαθητές/μαθήτριες σε επαφή με τις σύγχρονες τάσεις και τεχνολογίες στη διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας.

5. Χρηματοπιστωτικές συναλλαγές-λογιστικά φύλλα (Excel), οι μαθητές/ μαθήτριες εξασκούνται σε εφαρμογές υπολογιστικών φύλλων (excel), με σκοπό να εξοικειωθούν με τα εργαλεία του που είναι χρήσιμα στην καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων (π.χ. υπολογισμός αθροισμάτων, μέσων όρων, χρήση συναρτήσεων, κατασκευή γραφημάτων και διαγραμμάτων, ταξινόμηση δεδομένων, φίλτρο δεδομένων κ.ά.). 

6. Στοιχεία Δικαίου, (Αστικό – Εμπορικό – Εργατικό – Τουριστικό), αναπτύσσει στους μαθητές/μαθήτριες ένα δομημένο σύνολο γνώσεων που θα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων τι προσδοκά από τη συμπεριφορά τους η επιστήμη του δικαίου, ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώνουν τις σχέσεις τους χωρίς τον κίνδυνο να υποστούν αιφνιδιαστικά τις δυσάρεστες συνέπειες της παράβασης κάποιου νόμου.

7. Οικονομικά Μαθηματικά και Στατιστική, οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να διακρίνουν τις κατηγορίες των Μαθηματικών, να κατανοήσουν το πεδίο εφαρμογής των Οικονομικών Μαθηματικών και τις σχετικές βασικές έννοιες, που θα συναντήσουν, όπως: χρήμα, κεφαλαίο, τόκος, επιτόκιο κ.α.

8. Αγγλικά Ειδικότητας, η αγγλική ορολογία αναφορικά με τα μαθήματα της ειδικότητας.

Γ’ ΤΑΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Σύγχρονο Περιβάλλον Γραφείου2Θ+2Ε
Φορολογική Πρακτική2Θ+4Ε
Λογιστικές Εφαρμογές
Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις
ΣΥΝΟΛΟ23 ΩΡΕΣ

1. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, σκοπός του μαθήματος είναι να περιγράψει και να αναλύσει τους βασικούς μηχανισμούς της αγοράς. Η διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών, π.χ. του όγκου της παραγωγής ενός προϊόντος και της τιμής του, είναι αποτέλε- σμα συγκεκριμένων μηχανισμών καθώς και συγκεκριμένων θεσμικών παραγόντων. Η επαρ- κής εξήγηση αυτών των μηχανισμών είναι η επιδίωξη του μαθήματος,  ώστε να κατανοηθεί ο μηχανισμός των τιμών. Παράλληλα γίνεται μία προσπάθεια να φανεί η σημασία των κοινωνικών θεσμών για τη λειτουργία της οικονομίας.

2. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, σκοπός του μαθήματος είναι να αναπτύξουν οι μαθητές ένα δομημένο εννοιολογικό υπόβαθρο, το οποίο θα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και την οργάνωση και διοίκηση αυτών. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές θα κατανοήσουν τους λόγους δημιουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών, τα στοιχεία που τους συνθέτουν και τις σχέσεις τους με το περιβάλλον. Επίσης τις κύριες επιχειρησιακές λειτουργίες και τη σπουδαιότητα και το περιεχόμενο της οργάνωσης και διοίκησης (μάνατζμεντ) και τις διοικητικές λειτουργίες. Τέλος τον προσανατολισμό ως προς το περιεχόμενο των επαγγελμάτων στο χώρο της διοίκησης των επιχειρήσεων.

3. Σύγχρονο Περιβάλλον Γραφείου, διεξάγεται με χρήση Η/Υ και άλλων εποπτικών μέσων διδασκαλίας σε κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια. Παράλληλα, δίνονται στους μαθητές/μαθήτριες αντίγραφα διαφόρων εγγράφων γραφείου για πρακτική εξάσκηση, καθώς και διάφορα έντυπα, φωτογραφίες και φυλλάδια σχετικού περιεχομένου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξοικείωση με τον Η/Υ και ιδιαίτερα στην άριστη και ευχερή χρήση του επεξεργαστή κειμένου (Word), ώστε οι μαθητές/μαθήτριες στο τέλος του διδακτικού έτους να έχουν αποκτήσει ευχέρεια και ταχύτητα στη διεκπεραίωση των εργασιών γραφείου που απαιτούν τη χρήση Η/Υ.

4. Φορολογική Πρακτική, το περιεχόμενο του μαθήματος υφίσταται συχνές αλλαγές, λόγω των μεταβολών στις φορολογικές διατάξεις. Οι μαθητές/ μαθήτριες καλούνται να αποκτήσουν μεταγνωστικές δεξιότητες ως προς τον τρόπο διαχείρισης αυτών των αλλαγών και των επιπτώσεών τους, όπως εξάλλου θα κληθούν να κάνουν και σε ρεαλιστικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος.

5. Λογιστικές Εφαρμογές, σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες εκείνες τις θεωρητικές και κυρίως τις πρακτικές γνώσεις (Λογιστικές διαδικασίες) που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εργασθούν ως Βοηθοί Λογιστών. Στο πλαίσιο του μαθήματος επιδιώκεται η προσομοίωση με τις συνθήκες μιας πραγματικής επιχείρησης, για την οποία ο μαθητής/ μαθήτρια θα:

  • περιγράφει τη σειρά των ενεργειών που απαιτούνται για τη σύσταση ενός Νομικού προσώπου
  • εκδίδει βασικά παραστατικά που είναι υποχρεωμένη να εκδώσει η επιχείρηση για τις οικονομικές πράξεις που διενεργεί
  • ενημερώνει τα Λογιστικά βιβλία με βάση τις γενικές Αρχές της Λογιστικής Επιστήμης και τα ισχύοντα Λογιστικά Πρότυπα 
  • παρακολουθεί και διεκπεραιώνει όλες τις Φορολογικές και Ασφαλιστικές υποχρεώσεις
  • συμπληρώνει Φορολογικά έντυπα για λογαριασμό ενός Νομικού Προσώπου
  • διενεργεί απλές Λογιστικές εγγραφές.

6. Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις, οι μαθητές θα μάθουν τα βασικά εκείνα στοιχεία (θεωρητικά και πρακτικά) που αφορούν την επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις, τα οποία τόσο χρειάζονται σήμερα οι άνθρωποι και πολύ περισσότερο οι επιχειρήσεις, λόγω του ανταγωνιστικού πνεύματος που επικρατεί μεταξύ τους.